Tarifler ve Tavsiyeler

Etin Faydaları

Geçtiğimiz 10 yılda bazı hastalıkların nedeni et gösterilmiştir. Fakat son yıllarda durum değişti ve etin sağlık açısından faydalı olduğuna dair daha fazla şeyler duymaya başladık. Et tüketimi ile ilgili gerçek şu ki sağlık açısından bir çok faydası vardır. Yanlış olan et tüketiminin doğru yapılmıyor olmasıydı.
Önceki yıllarda ülkemizde kırmızı et tüketimi fazla iken, son yıllarda tavuk eti tüketimi giderek artmaktadır. Her iki et çeşidinin sağlık açsından faydaları vardır, fakat kırmızı et tüketimi bazı açılardan hada önemlidir. Bunun nedenini yazının ileridinde açıklayacağız.
Halbuki etin içeriği sağlık açısından çok faydalı vitamin ve besinlerle dolu. Et, A,C,D,E B6,B12 vitaminleri yanında fosfot potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller içmektedir.

Sağlığa Faydaları Başta kas ve kemik sağlığı için gerekli olan mineral ve vitaminler içeren et, genel sağlık için faydalı besin kaynakları arasında yer almaktadır. Et tüketimi, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Et besleyici olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi yüksek oranda sağlayabilir. Şimdi etin sağlığa faydalarını detaylı olarak inceleyelim.
Sindirim Sistemine Faydaları: Et hayvansal gıda olduğundan dolayı sindirim sistemi için yararlıdır. Hayvansal gıdalar sindirim sistemi sağlığını koruyan başta protein olmak üzere diğer öenmli besinler içerirler. Özellikle tavuk eti hazmı kolaylaştırır.
Beyin Sağlığına Faydaları: Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunur ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Etin içerdiği kreatin fiziksel, zihinsel performansı attırmaya yarar. Bunun yanında et B6, B12 vitaminleri ile beyin sağlığı açısından oldukça faydalı olan omega-3 içerir. Düzenli et tüketimi, gerek yenin sağlığı gerekse zihin, fiziki sağlığı korumının önemli bir parçasını oluşturur.
Etin Besleyici Rolü: Et inanılmaz besin deposudur. B12 vitamini, B3 (Niasin), B6, Demir, Çinko, Selenyumu yüksek miktarda içerdiği gibi diğer vitamin ve minerallerde ette bol miktarda bulunur. Bu özelliğinden dolayı et tüketimi az miktarda alındığında bile vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin tek seferde yüksek miktarda alınmasını sağlar.
Kardiyovasküler Hastalıklar: Kalp ve damarlarla ilgili hastalıklar gdubuna Kardiyovasküler Hastalıklar denir. Etin Kardiyovasküler Hastalıklara iyi gelmediğine dair ciddi iddialar vardır bunun nedeni etin yüksek oranda doymuş yağlar içermesidir. Söz konusu iddialarla alakalı farklı görüşler vardır. Bazı kaynaklar bu iddianın doğru olmadığını savunmaktadırlar. Fakat iki tarafında mutabık olduğu konu etin Kardiyovasküler Hastalıklara yakalanma riskini azalttığı yönündedir.
Kaslara Faydaları: Düzenli olarak et yemek keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Böylece kas sağlığının korumnası sağlanır. Etin içerdiği keratin kas sağlığının korunmasına yararlıdır. Beyaz et tüketimi, özellikle kuzu eti kas sağlığı için faydalıdır. Proteğin içerdiğinden dolayı sporcular kas yapımı için düzenli olarak kırmızı et olan kuzu eti tüketirler. Sağlık uzmanları et tüketmeyenleri kas yapılarının tüketenlere göre daha zayıf ve yaşlanma döneminde kas hastalıklarına daha hızlı yakalandıklarını savunmaktadırlar.
Kemik Sağlığına Faydaları: Et ürünler, ve et suyu 9 farklı asit yanında amino asit açısındanzengindir. Bunun yanında et suyu demir, çinko, magnezyum gibi kemik saağlığına faydalı mineraller içerir. Labaratuvar çalışmaları düzenli olarak et ürünleri tüketen kişilerin kemik ve kas yapılarının vejetaryenlere göre daha sağlıklı olduğunu, aynı şekilde vejetaryenlerden daha güçlü yapıya sahip olduklarını ortaya koymuştur. Bunun yanında konuyla ilgili olarak yapılan bilimsel araştırmalar beyaz et tüketimi yapan kişilerde yaşlılıa bağlı olarak ortaya çıkan kemik hastalıklarının daha az olduğunu ortaya koymaktadır.
Kan Sağlığına Yararlıdır: Vücutta demir eksikliğinin artması anemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kırımızı et demir açısından dengindir, buna paralel olarak vücutta demir üretimini arttırarak anemi hastalığına yakalanma riskinia zaltır. Kan sağlığına faydalı olan kırmızı et, alyuvarların çoğalmasına katkıda bulunarak kan sağlığının korunmasını detsekler.

Etin Zararları

Kişinin sağlık koşullarına göre etin faydaları ve zararları değişiklik göstermektedir.
Etin faydalarından maksimum derecede yararlanmak hazırlanlış şeklinede bağlıdır.
Bunları göz önünde bulundurarak etin olası zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün;
Aşırı miktarda kırmızı et tüketimi koelsterolün yükselmesine enden olabilir.
Zaten kolesterol sorunu olan kişiler doktorlarına danışmalıdırlar.
Aşırı tüketmeye bağlı olarak kırmızı et tansiyona neden olabilir.
Fazla miktarda kırmızı et tüketimi kilo almaya neden olabilmektedir.
Aşırı kırmızı et tüketimi aynı şekilde kalp damar hastalıklarına neden olabilir.
Normalden fazla miktarda et tüketim, mide bapırsak ve karaciğerlerde sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Et Suyu Yapımı

Malzemeler:
800 Gram Dana Nuar
7 Su Bardağı Su (1.4 lt)
1 Çay Bardağı Zeytinyağı (100ml)
2 Adet Havuç
2 Adet Kereviz
2 Sap Pırasa
Defne Yaprağı
Birkaç Sap Biberiye
2 Diş Sarımsak
2 Bütün Beyaz Soğan (veya bebek soğanlardan kullanabilirsiniz.)
Tuz ve Karabiber

Hazırlanışı:
Etinizi, tencerede sarımsak ve zeytinyağı ile 8-10 dakika kapağını kapatıp kızartın.
Suyu önceden kaynatın ve kızarmış eti ve tuz hariç diğer tüm malzemeleri üzerine ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatarak orta/yüksek arası ateşte 45 dakika – 60 dakika arasında yumuşayıncaya dek pişirin.
En son tuzu ekleyin ve eti çıkartıp, suyu süzün.
Et suyunu soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerinde dondurabilir, dondurucuda 1 ay kullanabilirsiniz.
Pişirdiğiniz et ile okul dönüşü keyifli sandviçler hazırlayabilir veya et suyuna hazırladığınız pilavın yanına fırınlayarak servis edebilirsiniz.